Jadłospis

 Stawka żywieniowa dzienna  od dnia 01.09.2023 wynosi 9,00 zł

Jadłospis

 od dnia 29.04.2024 r. do 30.04.2024r.

 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Pierwsze danie

Drugie danie

aaaaaaaaaaaaaaaaa

 Poniedziałek

Płatki orkiszowe na mleku

Herbata różana

Chleb mieszany z masłem

Chleb wieloziarnisty z masłem

Chleb graham z masłem

Filet z indyka,szczypiorek,

sałata lodowa,ogórek zielony,mozzarella

 

 

1,2,7

Jabłko,banan,kiwi

Łazanki z kiszonej kapusty i

mięsa drobiowego

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 

 

1

Zupa pieczarkowa  na wywarze

mięsno-warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

 

1,2,6

 

 Wtorek

Kawa zbożowa

Herbata malinowa

Chleb mieszany z masłem

Chleb wielorazowy z masłem

Chleb graham z masłem

Twarożek ze szczypiorkiem,mix sałat,szczypiorek,pomidor,awokado

 

 

 

1,2,3

Biszkopty bezcukrowe+sok 100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki puree

Udko pieczone

Surówka z pekińskiej kapusty

Kompot wieloowocowy

Woda niegazowana

 

 

 

 

 2

 

Kluski lane na wywarze mięsno- warzywnym

Chleb z masłem

 

 

 

 

 

1, 2, 6

 

 

Środa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Czwartek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piątek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Każdego dnia przy śniadaniu na życzenie dziecka dodatki w formie jednorazowej takie jak: serek śmietankowy, dżemiki

 

 

Śniadanie: 

- zupa mleczna 200g, 

- pieczywo 35g,

- masło 6g,

- wędlina/ser żólty 15-20g,

- pomidor/ogórek 15-20g,

- papryka/rzodkiewka 20g,

- napój 150ml,

 

Drugie śniadanie:

- owoce 80-100g,

- warzywa 20-30g,

- orzechy/ziarna 5g,

- sok świeży 150ml,

 

Obiad:

- zupa 250-300g,

- kotlet mielony/schabowy/pierś z kurczaka 60g,

- klopsy/pulpety 60g,

- udko z kurczaka 90g,

- gulasz, mięso razem z sosem 100-120g,

- ziemniaki 150g,

- ryż/kasza/makaron 80-100g,

- surówka 100g,

- mizeria 120g.

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "Śladowe ilości Alergenów" lub "Mogące zawierać alergeny" wydzielone w tabeli poniżej:

L.p.

Alergen wg rozporządzenia Produkty

1.

Zboża zawierające gluten Mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki.
2.  Mleko Mleko, masło, jogurt, ser, twaróg, ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędliny. 
3.  Jaja Jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny.
4.  Ryby Ryby surowe, mrożone, przetworzone - konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.
5.  Soja Grzanki.
6.  Seler Seler jako korzeń i łodyga, wędlina.
7. Gorczyca

Musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanka przypraw.

8. Nasiona sezamu Ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki.
9.  Skorupiaki BRAK
10.  Orzechy Krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe.
11. Dwutlenek siarki Owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor - np. morela.
12. Łubiny BRAK
13. Orzeszki ziemne Masło arachidowe, bakalie.
14. Mięczaki BRAK
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. 
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.